Sigma-D контакти
карта на сайта
въпроси и отговори
реклама в сайта
 
РЕГИОНАЛНИ НОВИНИ
»   Актуално (1)
»   Бизнес (98)
»   Общество (911)
»   Култура (99)

ТЪРСЕНЕ В НОВИНИ:
ПОКАЖИ НОВИНИТЕ ПО:

дата на публикуване


   Регионални новини » Бизнес ПУБЛИКУВАЙ ОБЯВА   

Какво ще стане след преструктурирането на НАП?
Дата: 2009-11-05

60 - 70 фирми от Добричко ще бъдат обслужвани от новата Регионална дирекция на НАП във Варна, съобщи на пресконференция Петя Банкова - териториален директор за Добрич. Тя поясни пред журналисти какво ще се случи след 1 януари 2010 г., когато функциите по контрол и събиране на НАП ще се съсредоточат в 5 регионални дирекции - София, Пловдив, Варна, Велико Търново и Бургас, както и в една - "Големи данъкоплатци и осигурители". За техните ръководни постове в момента текат публични конкурси. Останалите 23 малки центрове стават офиси за обслужване.

Анализите на НАП сочат, че бизнесът е съсредоточен в 5-те града и оттам се внасят 52% от приходите в бюджета. Поради това, в тези регионални дирекции ще бъдат обслужвани "средните" данъкоплатци и осигурители. Заедно с "големите" те са приблизително 6 500 фирми, които ще осигуряват 70 до 90% от приходите в хазната. Критериите за подбор на тези фирми се изготвят в момента, уточни Банкова. Те ще са свързани с годишен оборот над 4 млн. лева, внесени данъци и осигуровки над 400 000 лева, персонал над 40 души и възстановен ДДС над 400 000 лева.

В момента НАП - Добрич обслужва 46 504 клиенти. От тях 4 435 са регистрираните по ДДС. Очакванията на Банкова са 60 - 70 от фирмите, главно от браншове туризъм, селско стопанство и лека промишленост - работа на ишлеме, да бъдат обслужвани занапред във Варна. Това не значи, че те не могат да подават декларациите си в Добрич, както и по електронен път.

В цялата система на НАП в България работят около 7 000 служители, от които след 1 януари 2010 се очаква да се съкратят 115. Те са в отделите счетоводство, административно обслужване, материално-техническа база, както и юристи. За Добрич Петя Банкова се надява съкратени да бъдат само 5-ма служители.

Преструктурирането на НАП цели намаляване на възможностите за корупция. Служители от Добрич ревизират и сега, ще го правят и в бъдеще, фирми в обхвата на Варненската регионална дирекция, както и техни колеги от другите малки офиси в градовете ще ревизират добрички фирми. Очакват се по-добри резултати в качеството на обслужване, както и при възстановяване на ДДС.

Досега за 2009 г. НАП - Добрич регистрира 125 млн. лева приходи, при целева годишна стойност по план - 161 млн. лева. Очаква се чертата за годината да се тегли при реализирани 150 млн. лева, каза Петя Банкова. За 2008 г. са възстановени 28 млн. лева ДДС, а за 10-те месеца на т.г. - 35 млн. лева.

Източник: Дарик Радио
594

Още новини от категория "Бизнес"
• Представят Регионалната агенция за предприемачество и иновации в Добрич
• Одобриха поемането на общински дълг от 10 милиона лева
• Румънски агробизнесмени гостуват в Добрич
• Шефът на "Фарин" ще съди България в Страсбург?
• Почват проверки за нелегални работници
• Отпускат на земеделците 100 млн. лв.
• Само регистрираните по ДДС вече ще продават цигари
• Данъчните ще проверяват и по празниците
• Пазарът на недвижими имоти замря
• 396 фирми на селскостопанското изложение в Добрич


към всички новини от категория "Бизнес"
ОБЯВИ
  Последни обяви
  Категории
  Публикувай обява
 
ФИРМЕН КАТАЛОГ
  Ново в каталога
  Директории
  Включване